prosena kaša z breskvami in kremo indijskih oreščkov
Rosana Sluga Štih
Kdor se je že kdaj srečal z ajurvedo in njenimi smernicami za kombiniranje živil ve, da je ena njenih glavnih zapovedi ta, da naj sadje jemo samostojno. Več o primernih kombinacijah je na voljo na povezavi: https://ajurvita.si/ajurveda-in-kombiniranje-zivil/
Izmed vseh ‘pravil’ mi je prav to dolgo časa delalo največ preglavic, predvsem zato, ker sem bila vajena zajtrkov z dodatkom svežega sadja – to naj bi bilo po številnih smernicah namreč zdravo.
Tudi pri sladicah sem ga rada uporabljala, velikokrat sem si tako namesto tortice po kosilu privoščila sadno kupo z zvrhano mero stepene sladke smetane.
Danes me to ne mika več, pa ne zaradi okusa, temveč zato ker vem, da tako zelo obremenjujem svojo prebavo. V resnici se po takih zdravih sladicah ali zajtrkih nikoli nisem počutila zares dobro.
Vendar pa to ne pomeni, da sadje ni več del mojih zajtrkov, pa tudi v sladicah se še vedno pogosto znajde.
Ampak kako, ali ni to v nasprotju z vsem napisanim?
Kot drugje, je tudi tu potrebno pogledati globlje. Ajurveda namreč odsvetuje mešanje surovega sadja z drugimi živili, suho ali kuhano skupaj z drugimi sestavinami, pa je povsem v redu.
Zato sedaj namesto svežega jabolka v ovseno kašo raje vmešam žlico marmelade ali jabolko kuham skupaj z ovsenimi kosmiči.
Poleti pa najraje posežem po breskvah, so namreč eden izmed redkih sadežev, za katere mislim, da so še boljši kuhani kot surovi.
Za hiter in enostaven zajtrk po ajurvedakih načelih, si tako pogosto pripravim proseno kašo z breskvami in kremo indijskih oreščkov. Če je zares vroče, dodam še malce kokosa, da uravna sicer toplo naravo prosene kaše.
Prosena kaša z breskvami in kremo indijskih oreščkov
Za 2 obroka
- 2/3 skodelice prosene kaše (najbolje je, da jo namočimo čez noč)
- 2 večji breskve
- 1 noževa konica kardamoma v prahu
- Lupinica polovice bio limone
- Ščep soli
- 1 skodelica riževega mleka
- 1/2 do 1 skodelica vode (odvisno ali smo kašo namakali ali ne – večja količina, če je nismo)
- 2 žlici nastrganega kokosa – po želji
- Žlica javorjevega sirupa – po želji
- Krema indijskih oreščkov
- 1/2 skodelice indijskih oreščkov namočenih čez noč
- Polovica manjše limone (od zgoraj)
- 1/4 skodelice vode
Kašo speremo pod tekočo vodo. Breskve narežemo na kocke. Po želji jih prej olupimo.
Dodamo ostale sestavine (razen kokosa in javorjevega sirupa) in segrejemo do vrenja. Zmanjšamo temperaturo in na srednjem ognju kuhamo še 15-20 minut, da se kaša razpusti.
Vmes nekajkrat premešamo.
Za kremo indijskih oreščkov namočene oreščke speremo in odcedimo. Skupaj z limoninim sokom in vodo jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes.
Kuhano kašo je najbolje pustiti nekaj minut, da se okusi dobro povežejo. Postrežemo s kremo indijskih oreščkov in nastrgamo kokosom.
Bolj sladkosnedi lahko dodajo žlico javorjevega sirupa.