Ajurvedska pot do zdravja - spomladanski mafini


Rosana Sluga Štih

Marec je mesec žensk, pri nas doma še posebej, saj kar tri ženske v tem mesecu praznujemo rojstni dan. To pomeni zelo veliko rož pa tudi veliko rojstnodnevnih tort v zelo kratkem času.
To je seveda za našo prebavo precej obremenjujoče, še posebej, če vsebujejo težko prebavljive kombinacije, kot so npr. smetana in sveže sadje ali pa oreščki. Zato že skoraj 10 let peka tort pripada meni. Vsako leto tako na novo eksperimentiram in poskušam to sicer zelo neajurvedsko sladico narediti lažje prebavljivo. Do sedaj sem že dodobra osvojila peko veganskih bliskovitov brez mleka in jajc, prav tako pa sem ugotovila, da se sladek krompir v kombinaciji s čokolado odreže bolje kot katerakoli krema s sladko smetano.
Kljub vsemu, so take sladice še vedno nekaj, kar ni priporočljivo imeti na jedilniku vsak dan – so sladke, težke in zelo hranljive. Tako sem letos začutila, da kljub vsem zdravim zamenjavam potrebujem nekaj kar bo moj želodček lažje prebavil.
Ker je letos s toplim vremenom obdobje Kaphe nastopilo malce prej, sem se odločila, da poskusim pripraviti sladico brez glutena.
Tega ajurveda sicer ne odsvetuje, priporoča pa omejitev uživanja v zgodnji pomladi, skupaj z mlečnimi izdelki in belim sladkorjem. To je namreč čas, ko je dobro telesu privoščiti reset v obliki prilagoditve prehrane. Ker Kaphi pripisujemo lastnosti kot so težko, počasno, mrzlo, oljnato, moramo za uravnovešen te doše uživati živila z ravno nasprotnim učinkom. To so žita kot npr. ajda ali proso, veliko listnate zelenjave (naj bo kuhana, čas za solate prihaja poleti), leča in več začimb. Podrobnejši seznam živil je na voljo tudi na slednji povezavi.
Glede na zgornji seznam je bila najbolj logična odločitev torej ajdova moka. Prav tako sem se odločila, da poskusim pripraviti sladico brez sladkorja, namesto tega sem uporabila kar datlje. Torte si še nisem upala pripraviti, namesto tega sem se raje odločila za mafine. In bila z rezultatom navdušena. Tako zelo, da mislim, da bo ta recept sedaj pri meni v redni rotaciji.
SESTAVINE za 12 mafinov
- 1 in 1/4 skodelice (200 g) ajdove moke
- 1/4 skodelice in 2 žlici (40 g) keroba (rožičeve moke)
- 1 in 1/2 čž sode bikarbone
- 280 g datljev (cca. 42 datljev)
- 1 in 1/2 skodelice (375 ml) vroče vode
- 1/2 skodelice (125 ml) radenske
- 1 čž cimeta
- ščep soli
Datlje prelijemo z vročo vodo in pustimo 10 minut. Pečico
segrejemo na 180 °C in namastimo pekač za mafine.
V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine.
Datlje in vodo v kateri so se namakali (375 ml) zmiksamo s
paličnim mešalnikom v gladko pasto in jo dodamo suhim
sestavinam ter dobro premešamo.
Dodamo še radensko, napolnimo pekač in pečemo 30-35 minut.