Testenine s Tahini omako
Rosana Sluga Štih
Zgodnja zima je po ajurvedi čas Vate. V tem času naj bi jedli obroke, ki nas nahranijo, ogrejejo in poskrbijo za pomiritev te doše. To v praksi pomeni malce bolj kalorično hrano, ki pa naj bo vseeno dovolj lahko prebavljiva, da nam ne obstane v želodcu.
Čeprav imam v tem času najraje jedi na žlico, torej razne goste juhe s stročnicami, pa si vsake toliko časa zaželim malce spremembe. Tudi za razna druženja je tokratni recept idealen, saj je malokdo, ki ne mara testenin. Zato je to eden izmed mojih go-to receptov, ko povabim na obisk prijatelje, ki jim je ajurvedska kuhinja španska vas.
Zakaj pa ne pripravim samo špagetov s paradižnikom? Ker je por zame prava zimska zelenjava, ki nas lepo nahrani. Vata je tudi doša, ki potrebuje več beljakovin, vendar pa jih zaradi svojega spremenljivega prebavnega ognja malce težje prebavi. Mung dal je stročnica, ki je najbolj primerna za vato in torej za trenutno obdobje.
Tahini nas bo lepo pogrel in omako naredil lepo kremasto. Z mandljevim mlekom ga umešajte postopoma, saj sicer ne nastane emulzija.
Za 2 obroka
- 2 srednje velika pora
- 1/2 skodelice mung dala namočenega čez noč
- 2 žlici tahinija
- 1 skodelica mandljevega mleka
- Sol
- ½ čž mletega kumina (ne kumine)
- ½ čž mletega koriandra
- 1 čž suhega šetraja
- ½ čž mletega triplata
- Ščep soli
- Ščep črnega popra
- 1 žlica gheeja ali sončničnega olja
- 140 g polnozrnati testenin
Mung dal odcedimo in speremo. V enojni količini vode ga kuhamo 15-20 minut, da se razpusti. Po potrebi dodamo še malce vode med kuhanjem.
Por narežemo na kolobarje.
Na gheeju najprej na hitro popražimo začimbe, nato dodamo por. Zmanjšamo temperaturo in dušimo cca. Pol ure, da se popolnoma zmehča.
Tahini skupaj z ¼ skodelice mandljevega mleka vmešamo v pasto. Skupaj z kuhanim mung dalom dodamo poru in primešamo še preostalo mandljevo mleko.
Skuhamo testenine po navodilih in jih vmešamo v omako.