Živeti zdaj

Kako ujeti ravnovesje

AJURVEDSKA POT DO ZDRAVJA

Rosana Sluga Štih

Rosana Sluga Štih

Rosana Sluga Štih

Živeti zdaj

Ta teden smo na jogi govorili o lovljenju ravnovesja. In o tem kako nam ga pogosto primanjkuje. Pa ne govorim samo o stanju na eni nogi, temveč o ravnovesju v vsakdanjem življenju. Med službo in prostim časom, med športanjem in regeneracijo, med dnevno rutino in spontanimi večeri…

Sploh jeseni, ko prehajamo v čas Vate, nas še posebej rado vrže iz ravnovesja, kar posledično vodi do slabega počutja, oslabljenega imunskega sistema in utrujenosti. Kako torej telo podpreti, da ohranimo notranjo harmonijo?

Pomemben faktor igra prehrana. Če smo poleti še uživali v solatah in hladnih jedeh, se moramo sedaj od njih posloviti. Raje posezimo po toplih in hranljivih obrokih, ki bodo pomirili Vato.

Od tu tudi navdih za današnji recept: topla solata z lešniki. Malce drugače, kot smo navajeni, ampak meni eden izmed ljubših receptov. Upam, da ga preizkusite.

Topla solata z lešniki

čas priprave čas kuhanja/peke skupni čas

10 min 40 min 50 min

SESTAVINE za 2 obroka

  • 1/2 skodelice (100 g) ajdove kaše
  • ščep soli
  • 1 skodelica (250 ml) vode
  • 1 večja rdeča pesa (cca. 130 g)
  • 2 srednje velika korenčka (cca. 200 g)
  • 1 večje jabolko (cca. 180 g)
  • 2 žlici rozin (po želji)
  • 2 žlici praženih lešnikov
  • 3-4 vejice peteršilja
  • Polivka
  • 2 žlici (30 g) tahinija
  • 3 žlice skodelice (45 ml) limoninega soka
  • 1/4 skodelice (60 ml) vode
  • 1/4 čž ingverja v prahu
  • 2 čž (10 ml) medu ali javorjevega sirupa
  • ščepec soli
  • ščepec črnega popra

PRIPRAVA

  1. Pečico segrejemo na 200 °C. Ajdovo kašo skuhamo v skodelici osoljene vode (cca. 12 minut). Rozine namočimo v vroči vodi.
  2. Rdečo peso in korenček olupimo in narežemo na palčke debeline1/2 cm. Pekač obložimo s peki papirjem, po njem razporedimozelenjavo in pokrijemo ter postavimo v ogreto pečico.
  3. Po 30 minutah na palčke narežemo še jabolko in ga dodamo zelenjavi ter pekač ponovno pokrijemo. Pečemo še 10-12 minut.
  4. Medtem v kozarčku zmešamo vse sestavine za polivko. Mešamotako dolgo, da dobimo enotno zmes. Peteršilj nasekljamo.
  5. Vse sestavine za solato zmešamo in prelijemo s polivko.
Živeti zdaj

Ajurvita je slovenska blagovna znamka BIO ajurvedskih izdelkov za zajtrk, malico ali sladico,  ki združuje Vzhod in Zahod.  V izdelkih Ajurvita se prepletata znanje ajurvede in slovenska kulinarična tradicija.

ŽIVETI ZDAJ

Izbrano:

Deli vsebino 🙏:
Scroll to Top