Živeti zdaj

Ajurvedska pot do zdravja - Cmoki z regratom

AJURVEDSKA POT DO ZDRAVJA

Rosana Sluga Štih

Živeti zdaj

Kako okus jedi vpliva na naše počutje (in zakaj bi morali jesti več grenke hrane) ?

Ste kdaj pomislili na to, kako lahko vemo, kakšen učinek ima hrana na telo, ne da bi zares poznali njene lastnosti? Ajurveda pravi da lahko, če jo dobro okusimo. Njen okus namreč pove več, kot si lahko mislimo.

Ajurveda prepoznava 6 okusov – sladko, slano, kislo, grenko, trpko in pekoče. Medtem ko decembra prevladuje sladek okus, ki se, mimogrede, ne skriva samo v sladicah, temveč ga ajurveda prepoznava tudi v žitih in mlečnih izdelkih (nefermentiranih), pa je sedaj čas, da v našo prehrano vnesemo več grenkega okusa.

Ta je namreč tisti, ki telo čisti in nas pripravi na pomlad. Grenak okus je izmed vseh pravzaprav tisti, ki ga v naši prehrani najbolj primanjkuje. Še najpogosteje se ga v dieto vnaša v obliki kave – te pa ajurveda ne priporoča najbolj. A o tem kdaj drugič.

Poleg kave, je grenak okus prisoten tudi v nekateri zelenjavi, predvsem v nam dobro poznanem regratu. Ravno ta teden me je presenetil prvi regrat te sezone, in ker ajurveda poudarja tudi pomen sezonske prehrane, je sedaj torej pravi čas, da podelim ta recept.

Dokler se nisem srečala z ajurvedo sem regrat jedla tako, kot (skoraj) vsi ostali – surovega v solati. Ker pa je tako precej težko prebavljiv, neprimeren za Vato in nas hladi (kar si v tem času ne želimo) sem ga v trenutku kuharske ustvarjalnosti vrgla v lonec. In – na moje presenečenje – je bil prav okusen. Od takrat ga vedno uživam kuhanega, velikokrat z dodatkom špinače, ki nekoliko ublaži njegov zelo grenak okus.

Tako zelenjavno prilogo lahko jeste z rižem, testeninami, tokrat pa sem pripravila cmoke brez glutena. Koruzna moka je najbolj priporočljiva za Kapho ali pa za deževne dni, riževa pa prinaša nekoliko bolj blag okus in je primerna za vse doše.

Cmoki z regratom – za 2 obroka

 

cmoki:

  • 2 večja krompirja (300 g)
  • 1 skodelica (150 g) koruzne ali riževe moke
  • 1 žlica (15 ml) gheeja ali 1/2 žlice (7,5 ml) sončničnega olja
  • ščep soli
  • 1-2 žlici (15-30 ml) vode (po potrebi)

Zelenjavna priloga:

  • 2 pesti špinače (cca. 130 g)
  • Steblo toskanskega ohrovta
  • 2 pesti regrata (cca. 130 g)
  • 1 čž sladkega karija (začimbna mešanica)
  • 1 žlica (15 ml) gheeja
  • ščep soli


PRIPRAVA

 

  1. Krompir skuhamo v olupku. Medtem, ko se krompir kuha, narežemo regrat in ohrovt. V posodi z debelim dnom segrejemo ghee in na njem popražimo začimbe.
  2. Čez 1-2 minuti dodamo regrat in toskanski ohrovt. Zmanjšamo temperaturo in med občasnim mešanjem pražimo še 5 minut.
  3.  Zelenjavi dodamo špinačo, pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Po potrebi dodamo malce vode. Tik pred koncem solimo.
  4. Kuhan krompir olupimo in z gheejem zmečkamo v pire. Dodamo koruzno moko, sol (in vodo po potrebi) ter zgnetemo v testo.
  5. V veliki posodi zavremo vodo, medtem pa oblikujemo srednje velike kroglice. Previdno jih položimo v vrelo vodo in kuhamo 5 minut, oz. dokler ne priplavajo na površje.
  6. Po želji lahko kuhane cmoke potresemo z na gheeju popraženimi drobtinicami ali pa jih samo zmešamo z zelenjavo.
Živeti zdaj

Ajurvita je slovenska blagovna znamka BIO ajurvedskih izdelkov za zajtrk, malico ali sladico,  ki združuje Vzhod in Zahod.  V izdelkih Ajurvita se prepletata znanje ajurvede in slovenska kulinarična tradicija.

ŽIVETI ZDAJ

Izbrano:

Deli vsebino 🙏:
Scroll to Top