Bučna rižota
Rosana Sluga Štih
Nekaj je na jeseni, kar me dela malce melanholično…morda dejstvo, da je konec brezskrbnih poletnih dni, morda dejstvo, da se narava suši in se nek cikel bliža koncu. Morda pa samo povišana energija Vata doše, ki sedaj prevladuje v naravi name deluje tako.
To je tudi eden izmed razlogov, zakaj v tem obdobju hrepenim po t.i. tolažilni hrani – comfort food. S tem ne mislim sladkarij, ki prinesejo hipno zadovoljstvo, ampak jedi, ki pogrejejo telo in dušo. Zadnje čase rada eksperimentiram z rižotami – klasičnimi in takimi malo manj, ki se jim zares niti ne more reči rižota. Današnji recept spada v to drugo kategorijo.
Rižota z bučo, ampak namesto arborio riža, ki precej zasluzi telo, sem raje uporabila rjavega, vino sem seveda izpustila, pa tudi parmezan. V resnici je to tako pravzaprav riž z bučo in začimbami. Te so izbrane tako, da nas pogrejejo in pomirijo. Tisti, ki si želite, lahko v riž vmešate malce kozjega sira. Ta je mnogo lažje prebavljiv kot kravji in čeprav se mlečni izdelki precej težko kombinirajo z drugimi sestavinami, ga tu lahko dodamo (izpustite pa v tem primeru orehe).
SESTAVINE za 2 osebi
- 3/4 skodelice rjavega riža (namočenega čez noč)
- 1 majhna buča maslenka (cca. 600 g)
- 1 majhna čebula (cca. 70 g)
- 1 žlica sončničnega olja
- 1/2 čž muškatnega cveta
- 3/4 čž mletega kumina
- 3-4 listi žajblja
- ščep črnega popra
- 1 čž soli
- 3 skodelice (750 ml) vode
- 1/3 skodelice narezanih orehov ALI kozjega sira
PRIPRAVA
- Bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na
centimetrske kocke. Čebulo nasekljamo, žajbelj pa narežemo. - V posodi z debelim dnom segrejemo olje in na njem
popražimo čebulo, da zadiši. Dodamo začimbe in odcejan riž ter pražimo, da riž postekleni, 3-4 minute. - Dodamo še bučo in žajbelj ter zalijemo z vročo vodo. Kuhamo 35 minut na zmernem ognju, da riž vpije večino tekočine. Solimo, dobro premešamo in pustimo stati še 5 minut.
- Postrežemo z orehi ALI kozjim sirom.
OPOMBA:
Kozje mleko in izdelki iz njega so lažje prebavljivi kot
sicer bolj razširjeno kravje mleko. Velikokrat ga lahko uživajo tudi
tisti, ki jim kravje mleko povzroča težave. Kljub temu, pa tudi za
kozje veljajo enaka pravila glede kombiniranja kot za kravje mleko
(in mlečne izdelke). Sir v receptu se tako po ajurvedskih načelih
dobro ujame z žiti in zelenjavo, ne pa tudi z orehi, zato se odločite
za eno ALI drugo opcijo, kot navedeno.