Živeti zdaj

Afogato po ajurvedsko

AJURVEDSKA POT DO ZDRAVJA

Rosana Sluga Štih

Rosana Sluga Štih

Rosana Sluga Štih

Živeti zdaj

Ok, niti kava, niti sladoled v resnici nista ajurvedska. Sta pravzaprav kar daleč od tega, da bi ju ajurveda priporočala.

Kava nas sicer zbudi, vendar lahko povzroči tudi nenaden padec energije, anksioznost, nemir, težave s spanjem, povišan krvni pritisk, zgago in zakisanost telesa. Poleg tega nas kava ogreva (tudi, če jo pijemo hladno), je grenka, trpka in ima izsuševalni učinek, zato zelo vznemirja Vato in Pitto. Še najbolje dene Kaphi, pa tudi njo lahko preveč kave vrže iz ravnovesja.

V kombinaciji s sladoledom, kot je v klasičnem afogatu, pa še posebej neugodno deluje na nas.

Sladoled na osnovi mleka je namreč težko prebavljiv in povzroča sluz, ponavadi pa vsebuje tudi veliko sladkorja.

Zato seveda to ni recept za klasičen afogato.

Namesto prave kave sem uporabila Ajurvedski začimbno kavo na osnovi ječmena, ki je še posebej primeren za poletje, saj nas hladi. Dodane začimbe poskrbijo za prijetno aromo in dobro prebavo.

Tudi sladoled ni tisti iz trgovine, ampak domač. Namesto mleka so uporabljeni indijski oreščki in kokosov jogurt, namesto sladkorja pa javorjev sirup. Recept sledi ajurvedskim načelom kombiniranja živil, hkrati pa so vse sestavine še posebej primerne za poletje oz. Pitta obdobje.

Za pripravo ne potrebujemo strojčka za sladoled, samo malce potrpežljivosti 🙂

Afogato po ajurvedsko – Za 4 skodelice

6 dcl vroče vode

2-4 čž Ajurvita Ajurvedske začimbne kave *
Sladoled
1 skodelica indijskih oreščkov
1 in 1/4 skodelice kokosovega jogurta**
1/4 skodelice javorjevega sirupa
1 noževa konica vanilje v prahu
Vroča voda

Najprej pripravimo sladoled. Indijske oreščke damo v kozico, prelijemo z vročo vodo in zavremo ter pustimo vreti cca. 5 minut. Odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo.

Odcejane oreščke skupaj s kokosovim jogurtom, javorjevim sirupom in vanilijo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto zmes.

Nadevamo v posodico in damo v zamrzovalnik za 4 do 6 ur. Če bomo sladoled v zamrzovalniku pustili dlje, ga pred serviranjem za eno uro prestavimo v hladilnik.

Lahko seveda uporabimo tudi strojček za sladoled, če ga imamo.

Kavo skuhamo po navodilih na embalaži. V skodelice dodamo zvrhano kepico domačega sladoleda in prelijemo z vročo kavo.

* Če se izogibate glutenu, lahko izberete kavo Special

**kokosov jogurt je na voljo v trgovinah Hofer, Lidl, Špar

Živeti zdaj

Ajurvita je slovenska blagovna znamka BIO ajurvedskih izdelkov za zajtrk, malico ali sladico,  ki združuje Vzhod in Zahod.  V izdelkih Ajurvita se prepletata znanje ajurvede in slovenska kulinarična tradicija.

ŽIVETI ZDAJ

Izbrano:

Deli vsebino 🙏:
Scroll to Top